FRISKVÅRD

Vi får ofta frågan om vad friskvård är och varför man bör ägna tid åt det. Många tror att det handlar om att hjälpa en hund som redan har en skada.

Friskvård handlar om att ta hand om sin hunds hälsa och välmående. Att på olika sätt bygga upp en sund, stark och hållbar kropp för att förhindra att eventuella skador uppkommer samt att hjälpa den med avslappning och återhämtning genom t.ex. massage. Genom att hålla hunden i bra form, stärka muskler runt leder och ligament och öka hundens kroppskännedom, minskar man skaderisken. Alla hundar, oavsett mål eller användningsområde, även vardags/familjehunden, bör stärka upp sina kroppar på ett eller annat sätt.

En stor del i friskvård är fysträning. Innan man sätter igång är det viktigt att veta att hundens kropp är ok. Även små skador, som kan vara svåra att se själv, kan bli överansträngda och mer allvarliga av träningen. Man bör även tänka på att hunden kan ha vissa svagheter man måste jobba med innan man tar träningen till nästa fas. Vi ser rätt ofta att många går ut lite för hårt och inte har en direkt plan. För hård eller fel typ av träning är inte bara ineffektivt utan kan leda till överbelastningar/skador. Även en frisk hund kan ta skada av fysträning som utförs på fel sätt eller om man har gått ut för hårt.

Det kan vara bra att ha en medveten plan beroende på vilka mål man har med sin hund och dess träning. Vill man ha en stark och uthållig hund som håller för tävling, lägger man en träningsplan för det. Vill man ha en frisk och sund hund som håller i vardagen, lägger man upp en plan efter det. Alla har vi olika mål och då blir även våra resor dit olika.

Det ska inte vara svårt och krångligt att fysträna eller friskvårda. Med rätt verktyg är det effektivt, lätt och roligt samtidigt som man stärker relationen till sin hund.